Доступність посилання

ТОП новини

Україна наближається до найбідніших країн світу – Устенко


Олег Устенко
Олег Устенко

Україну можна вважати найбіднішою країною Європи і цього року вона вже наближається до групи найбідніших країн світу. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив економіст, експерт «Фонду Блейзера» Олег Устенко.

«Ми найбідніша країна у Європі. Навіть Молдова почуває себе краще. Зростання ВВП на душу населення у Молдові буде на 30-40 % більше, ніж в Україні. За результатами цього року наша країна посувається до країн, які відносяться до найбідніших країн світу», – розповів Устенко.

Економіст припускає, що прогноз уряду щодо зростання ВВП наступного року на 2 % може справдитися, але цього недостатньо, щоб наздогнати найближчих європейських сусідів.

«Я вважаю, що зростання у 2 % можливе, але це неприємно для такої країни як Україна. Наприклад, Румунія буде продовжувати своє зростання у 2 %. Це означає, що різниця у рівні життя між Україно та Румунією буде залишатися», – зазначив Устенко.

Він нагадав, що Румунія закінчить цей рік з показником ВВП на душу населення у 6 тисяч доларів, Угорщина – 10 тисяч доларів, а в Україні він може бути менше 2 тисяч доларів.

Уряд України заявив, що передбачає у 2016 році зростання ВВП в країні на 2%. Такий показник закладено у проекті бюджетної резолюції на 2016 рік.

Раніше Міжнародний валютний фонд заявляв, що очікує на падіння економіки України в 2015 році на 9%. За даними МВФ, вплив конфлікту на сході країни на економіку у першому кварталі 2015 року виявився більшим, ніж очікувалося. Тому місія фонду за підсумками роботи у Києві у червні цього року знизила прогноз. При цьому в МВФ бачать ознаки встановлення економічної стабільності.

XS
SM
MD
LG