Доступність посилання

ТОП новини

Європейські експерти попередили про зростання загрози збройного конфлікту з Росією


©Shutterstock
©Shutterstock

Дослідницький центр у Великій Британії попередив, що зростання числа й обсягів військових навчань союзу НАТО і Росії збільшує небезпеку виникнення нового збройного конфлікту в Європі.

Як заявив директор лондонського центру European Leadership Network і співавтор звіту Іян Кернз, ці навчання роблять свій внесок у клімат недовіри, який уже кілька разів призводив до «вельми тісних протистоянь» між військовими Росії і країн НАТО.

За даними звіту, протягом нинішнього року НАТО планує загалом 270 навчань, Росія оголосила про близько чотирьох тисяч навчань різних рівнів.

Два з них, що вже відбулися, свідчать, що Росія готується до конфлікту з НАТО, а НАТО готується до можливого протистояння Росії, каже Кернз за результатами детального розгляду цих навчань: березневого в Росії, до якого залучили 80 тисяч військових, і червневого в НАТО, в якому взяли участь 15 тисяч військових із 19 країн-членів Північноатлантичного союзу і ще трьох країн-партнерів.

Такі навчання можуть роздмухати невпевненість і збільшити ризик небезпечних воєнних протистоянь, вважає дослідник.

Ці навчання, каже він, також засвідчили, що кожна зі сторін вважає за свою найвразливішу точку: для НАТО це Польща і країни Балтії, для Росії Арктика, окупований Крим і прикордонні території з членами НАТО Естонією й Латвією.

Як мовиться в дослідженні, НАТО й Росія мали б тримати кращий контакт щодо планів проведення військових навчань, щоб зменшити небезпеку інцидентів, і обмежити число таких навчань у прикордонних регіонах.

Відносини між Росією й Заходом значно погіршилися з часу окупації і спроби анексії Росією українського Криму і її агресії на сході України на початку минулого року. Війна в Україні змусила НАТО створити нові командні структури у Східній Європі, а Росія змінила свої військові цілі стосовно Північноатлантичного союзу, який вона звинувачує в наближенні до її кордонів.

XS
SM
MD
LG