Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея збільшила потужності переробки урану – експерт


Архівні знімки північнокорейського об’єкту Йонбйон, ілюстраційне фото
Архівні знімки північнокорейського об’єкту Йонбйон, ілюстраційне фото

Відомий експерт у галузі непоширення ядерних технологій і зброї заявив, що нещодавні супутникові фотографії Північної Кореї свідчать: Пхеньян нарощує потужності переробки урану.

Як заявив експерт Джеффрі Люїс, фотографії свідчать, що в Північній Кореї модернізують велике підприємство, що переробляє уранову руду на концентрат окисів урану – це проміжний етап до отримання збагаченого урану.

Як мовиться в аналізі експерта, розміщеному на сайті Інституту США – Корея Університету Джонза Гопкінза, це наводить на думку, що Північна Корея має намір видобути і переробити значні кількості урану, що можуть бути джерелом розширення її арсеналу ядерної зброї.

Крім того, концентрат окисів урану може стати джерелом для виробництва пального для експериментального легководяного реактора, який нині будуть у північнокорейському ядерному центрі Йонбйон, додав Люїс.

Днями експерти аналітичного видання IHS Jane's Defence Weekly заявили, що супутникові знімки також наводять на думку, що Північна Корея також облаштувала вже другу залу центрифуг для збагачення урану в Йонбйоні.

Північна Корея, як вважають, нині має кілька ядерних боєголовок відносно примітивної конструкції, але наразі не має ефективних засобів доставки таких великих і важких пристроїв.

XS
SM
MD
LG