Доступність посилання

ТОП новини

Швеція зняла частину звинувачень із Ассанжа


Джуліан Ассанж, архівне фото
Джуліан Ассанж, архівне фото

Прокуратура у Швеції повідомила, що закрила щодо засновника проекту WikiLeaks Джуліана Ассанжа розслідування частини звинувачень проти нього, що стосуються сексуальних зловживань.

За словами прокурорів, причина в тому, що збіг п’ятирічний термін для висунення цих звинувачень у сексуальному насильстві і незаконному примусі, що, як стверджують, сталися 2010 року.

Але вони продовжать розслідування за третім звинуваченням, у зґвалтуванні, за яким термін становить десять років, повідомили прокурори.

Австралієць Джуліан Ассанж, відомий публікаціями сотень тисяч таємних документів на сайті свого проекту, в першу чергу американських, уже майже три роки живе в еквадорському посольстві в Лондоні, де він отримав дипломатичний притулок. Він переховується від британської влади, щоб уникнути видачі до Швеції. Там його підозрюють у низці сексуальних злочинів щодо двох шведських жінок. Формальних звинувачень йому у Швеції ще не висували, але Верховний суд Швеції у травні відхилив апеляцію Ассанжа і залишив чинним рішення шведського суду нижчої інстанції про його арешт.

Ассанж заперечує ці звинувачення. Він стверджує, що його можлива видача до Швеції буде першим кроком до його подальшої видачі до США, де його теж розшукують, але вже у зв’язку з публікацією таємних документів цієї країни.

XS
SM
MD
LG