Доступність посилання

ТОП новини

Хочемо знімати героїв, а не зрадників – автори фільму «Крим, як це було»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Документалісти групи «Вавилон 13» презентували у Києві тізер майбутнього повнометражного фільму «Крим, як це було». Стрічка розповідатиме історії військових, які поїхали з півострова після анексії і продовжили служити в материковій Україні. Це спільний проект кінематографістів і Українського кризового медіацентру.

«Спочатку ми хотіли обрати більш загальну тему, але коли почали спілкуватись із військовими, зрозуміли, що знімати треба саме про них. Тому що це люди, які склали присягу і мусили поводитись відповідно. Нам було важливо їх зрозуміти. Багатьом із них болить тема Криму», – наголосив режисер «Вавилон 13» Констянтин Кляцкін.

Тих, хто залишився у Криму, у фільмі не буде. «Ми не планували показувати людей, які зрадили присягу, країну і народ. Проте деякі герої згадують про них. Один із курсантів, якого ми знімали, каже, що не розуміє, як можна просто змінити форму і піти воювати в іншу країну. Ми показуємо ставлення наших персонажів до тих, хто лишився в анексованому Криму», – пояснює представник Українського кризового медіацентру Сергій Малярчук.

Відео: BABYLON'13

Знімальна група вже побувала в Одесі, Херсоні, Миколаєві, збирається поїхати у Маріуполь, Чонгар та на лінію фронту. У Криму, втім, не зніматимуть. «У нас був такий досвід. Ярослав Пілунський та Юрій Грузінов із «Вавилону 13» фільмували під час референдуму і потім сиділи в підвалі СБУ. У нас немає бажання це повторювати. Тим паче, це кіно про героїв, а не про зрадників», – каже Констянтин Кляцкін.

Кінематографісти вже відзняли частину матеріалу і нині шукають кошти для продовження зйомок, відкрито рахунок для благодійних пожертв на фільм. Окрім того, автори стрічки «Крим, як це було» просять надсилати їм архівні відеоматеріали, що стосуються анексії.

XS
SM
MD
LG