Доступність посилання

ТОП новини

В Азербайджані родину правозахисників Юнус засудили до тривалих термінів


Лейла і Аріф Юнус, комбіноване фото
Лейла і Аріф Юнус, комбіноване фото

Суд у столиці Азербайджану Баку засудив правозахисницю Лейлу Юнус до восьми з половиною років позбавлення волі, а її важко хворого чоловіка Аріфа Юнуса до семи років.

На початку засідання Аріф Юнус заявив: «Хай кати роблять, що хочуть», – і втратив свідомість.

Протягом процесу він майже не міг сидіти, йому доводилося надавати медичну допомогу через хворе серце і наслідки двох інсультів, пережитих за останні півтора року.

Лейла Юнус теж серйозно хвора – за словами дочки, вона має діабет і гепатит C.

Лейлу Юнус звинувачували в низці економічних злочинів, зокрема, в шахрайстві, уникненні податків і незаконному підприємництві, а Аріфа Юнуса в шахрайстві. Прокуратура просила для Лейли Юнус 11 років позбавлення волі, для Аріфа Юнуса – 9 років.

Цей процес і саме подружжя Юнус, і міжнародні правозахисники називали пародією на судочинство. Представників іноземних дипломатичних місій, правозахисників і незалежних журналістів до зали суду не допускали.

59-річна Лейла Юнус є засновником незареєстрованого владою Інституту миру і демократії в Баку. Вона різко критикує становище з правами людини в Азербайджені і до арешту в липні минулого року працювала над збиранням документів про політичних в’язнів у країні.

60-річний Аріф Юнус, відомий історик і дослідник конфліктів на Кавказі, приділяв найбільше уваги конфліктові навколо Нагірного Карабаху, висловлюючи думки, що не збігалися з позицією офіційного Баку. Його арештували в серпні минулого року.

Подружжя Юнус, серед іншого, виступає за примирення між Азербайджаном і Вірменією, що ворогують у першу чергу саме через Нагірний Карабах. І Лейлу, і Аріфа Юнус в Азербайджані також звинуватили у державній зраді через цю їхню позицію. Процес у справі за цим звинуваченням іще попереду.

Лейла і Аріф Юнус відкидають усі звинувачення й називають їх політично мотивованими.

В Азербайджані, де владу президента Ільгама Алієва звинувачують у намаганні придушити критичну думку, за ґратами перебуває ще низка активістів, журналістів і критиків влади.

«Це жахливий термін. Чому їм не можна було просто виїхати з країни?»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

XS
SM
MD
LG