Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську розпочалися громадські слухання щодо перейменування міста й вулиць


Публічні слухання щодо перейменування і декомунізації міста та вулиць, Дніпропетровськ, 13 серпня 2015 року
Публічні слухання щодо перейменування і декомунізації міста та вулиць, Дніпропетровськ, 13 серпня 2015 року

У Дніпропетровську у двох районних радах, Жовтневій та Кіровській, 13 серпня ввечері відбулися громадські слухання щодо перейменування міста та вулиць. Це перші громадські слухання із серії запланованих владою до кінця серпня, і перші в історії міста з такого питання.

У залі Жовтневої райради зібралися переважно люди пенсійного віку, зала була заповнена наполовину. Думки розділилися: серед присутніх були як прихильники топонімічних змін, так і супротивники будь-якого перейменування. Ще частина людей попри закони «про декомунізацію» вимагала зберегти Дніпропетровську його ім’я, змінивши смислове наповнення.

Як зазначив член комісії з питань топоніміки Дніпропетровської міськради, громадський активіст Олег Черненко, за підрахунками комісії, близько 30% вулиць у Дніпропетровську названі в дусі комуністичної пропаганди. За його даними, із понад 2,5 тисяч топонімічних назв у місті «700 з лишком названі на лад комуністичної пропаганди».

Та перейменувати стільки об’єктів неможливо, каже Черненко і додає: закони про «декомунізацію» визначають, що під перейменування мають підпасти тільки вулиці, площі та інші об’єкти, названі іменами більшовицьких та компартійних діячів не нижче районного масштабу.

Пропозиції про перейменування вулиць у Дніпропетровську
Пропозиції про перейменування вулиць у Дніпропетровську

Зокрема, як зазначив Олег Черненко, Жовтневому району міста, з якого розпочались громадські обговорення питання, пощастило: історичні назви багатьох вулиць відомі, вони не викликають заперечень і їх можна відродити. Так, історична назва вулиці Чекістів – Переможна, Комсомольського острова – Монастирський тощо. Назва самого району теж потребує зміни, пропонується як варіант – Соборний.

До кінця серпня громадські слухання щодо перейменування мають відбутись в усіх районах міста. Рішення щодо нових назв вулиць має ухвалити міська рада до 21 листопада, а рішення щодо назви самого міста – Верховна Рада України.

За офіційними даними, у Дніпропетровську підлягає перейменуванню понад 300 вулиць, більшість районів міста й саме місто.

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG