Доступність посилання

ТОП новини

Напади на активістів у Бучі та Ірпені об’єднали в одне кримінальне провадження – МВС


Вадим Троян
Вадим Троян

Справи побиття чотирьох активістів у Бучі та Ірпені на Київщині об’єднали в одне кримінальне провадження. Про це заявив начальник головного управління МВС в Київській області Вадим Троян, який 13 серпня зустрічався з місцевою громадою.

Всі активісти мали конфлікт з мером Ірпеня.

Головний міліціонер області заявив, що у всіх цих нападів могли бути одні і ті ж замовники, проте офіційної позиції з цього приводу слідство поки не має.

Напади на активістів до цього класифікували за статтею 125 Кримінального кодексу України – умисне легке тілесне ушкодження.

«Ми з прокурором домовилися, що ми створюємо слідчо-оперативну групу, яка буде працювати щодо цих справ останнього часу – побиття активістів… Ми будемо працювати на базі уже головного управління МВС Київської області. Ця група, буде входити в неї прокуратура, кращі оперативники і кращі слідчі», – заявив Троян.

З початку цього року у Бучі та Ірпені на Київщині сталося 4 побиття громадських активістів, що боролися з вирубкою лісу, незаконною забудовою та іншими порушеннями. Постраждалі – Олександр Кулібабчук, Вадим Маштабей, Євген Мельничук та Віктор Бархоленко – мали конфлікти з Ірпінським міським головою Володимиром Карплюком через виділення землі у зелених зонах міста чи через проекти будівельної компанії дружини Карплюка.

Тому громада в першу чергу підозрює мера в замовленнях побиття активістів. Про це раніше йшлося в розслідуванні «Схем» Радіо Свобода та Першого суспільного каналу.

Проте сам Володимир Карплюк наполягає, що напади на активістів – спланована кампанія проти нього та його політичної партії.

Володимир Карплюк
Володимир Карплюк

​«Хтось дуже спекулює цими питаннями в Ірпені останнім часом… Коли за 23 роки виділили майже тисячу гектарів лісової зони, і хтось на цьому заробив сотні мільйонів доларів, сьогодні йому не шкода вкласти декілька тисяч чи мільйонів, що повернутися до влади», – розповів громаді Карплюк.

Усі побиті активісти у своїх містах відомі як борці проти незаконних забудов. То ж 12 серпня у Київській облдержадміністрації створили обласну робочу групу з перевірки діяльності місцевих рад. Перевірятимуть землевідведення, додержання водного та природоохоронного законодавства. Шукатимуть корупцію на місцях правоохоронці та працівники Київської ОДА.

XS
SM
MD
LG