Доступність посилання

ТОП новини

У Росії знову закликали США скасувати плани системи ПРО в Європі


Сергій Рябков, архівне фото
Сергій Рябков, архівне фото

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що США мали б скасувати плани створити систему протиракетної оборони в Європі після того, як із Іраном досягли домовленості про обмеження ядерної програми Тегерана.

Говорячи про таку систему, він заявив: «Ми не бачимо підстав для того, щоб вона мала продовжуватися, тим більше в такому прискореному темпі і з явною проекцією на російську територію».

Відразу після досягнення угоди з Іраном місяць тому, 14 липня, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров уже виступав із заявою схожого змісту.

При цьому він стверджував, ніби ще 2009 року президент США Барак Обама казав, що необхідність створювати цю систему відпаде, якщо вдасться врегулювати іранську ядерну програму.

Насправді Барак Обама, виступаючи у квітні 2009 року у столиці Чехії Празі, нагадував, зокрема, що загрозу і для США, і для їхніх союзників у Європі становлять і ядерна програма Ірану, і його програма створення балістичних ракет.

За його словами, тільки коли будуть подолані обидві ці загрози, «рушійна сила для створення протиракетної оборони в Європі буде усунена».

Іран тим часом ніяк не обмежував своєї ракетної програми.

Нинішній проект системи протиракетної оборони США і загалом союзу НАТО в Європі має на меті захистити Європейський континент від імовірних ракетних ударів із таких країн, як Іран чи Північна Корея. Система має бути повністю розгорнена у планованому обсязі до 2020–2022 року. У США й НАТО наголошують, що ця система розрахована на перехоплення технічно більш відсталих і відносно нечисленних ракет, які створюють Іран і Північна Корея, і що вона у принципі не здатна перехопити сучасні й численні російські ракети.

Чільні російські військові теж постійно повідомляють про успіхи російської ракетної програми й наголошують, що новітні російські ракети здатні без труднощів подолати будь-які сучасні системи ПРО. Але Москва не дослухається до аргументів ні США й НАТО, ні власних військових і продовжує твердити, що нова європейська оборонна система ПРО становить загрозу її безпеці.

XS
SM
MD
LG