Доступність посилання

ТОП новини

Єврозона схвалила програму порятунку Греції


Міністри фінансів країн зони обігу євро схвалили третій пакет міжнародної допомоги Греції.

Як мовиться в заяві Європейської комісії з цього приводу, кошти в сумі до 86 мільярдів євро будуть надані Греції протягом наступних трьох років.

Голова єврогрупи Єрун Дейсселблум заявив, що розбіжності з Грецією були до останньої миті, але їх вдалося подолати.

Міністри фінансів країн зони євро, які складають єврогрупу, засідали протягом шести годин, розглядаючи це питання.

Умови надання Греції міжнародної допомоги передбачають суворі заходи, такі, як скорочення бюджетних видатків і зростання податків.

Після остаточного схвалення в парламентах країн єврозони і в Європейському механізмі стабільності – міжурядовій організації єврозони – наступного тижня Греції можуть надати перші 13 мільярдів євро з цієї суми; в такому разі Греція зможе виплатити 3 мільярди 200 мільйонів євро на обслуговування свого боргу Європейському центральному банкові, зараз цих коштів країна не має.

Парламент Греції схвалив умови програми фінансової допомоги протягом сесії, що закінчилася в ніч на п’ятницю.

При цьому прем’єр-міністр Алексіс Ципрас, який подав ці умови на затвердження, зазнав різкої критики з боку власної партії, радикальної лівацької «Сірізи». Партійці критикували прем’єра за капітуляцію перед вимогами позикодавців запровадити суворі реформи, багато з них голосували проти.

Ця партія здобула перемогу на виборах у січні саме на обіцянках рішуче відкинути попередні, менш суворі вимоги другого пакету допомоги Греції, завершення якого було врешті зірване через таку позицію нового уряду.

XS
SM
MD
LG