Доступність посилання

ТОП новини

У МВФ закликають ЄС полегшити боргові зобов’язання Греції


Директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард
Директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард знову закликає Європу суттєво полегшити боргові зобов’язання Греції.

У суботу, 15 серпня, Лаґард заявила, що Афіни не можуть самостійно налагодити свою фінансову систему.

Ця заява з’явилася після того, як у п’ятницю, 14 серпня, міністри фінансів країн зони обігу євро схвалили третій пакет міжнародної допомоги Греції. Кошти у сумі до 86 мільярдів євро будуть надані Греції упродовж наступних трьох років.

Умови надання Греції міжнародної допомоги передбачають суворі заходи, такі, як скорочення бюджетних видатків і зростання податків.

Після остаточного схвалення в парламентах країн єврозони і в Європейському механізмі стабільності – міжурядовій організації єврозони – наступного тижня Греції можуть надати перші 13 мільярдів євро з цієї суми; у такому разі Греція зможе виплатити 3 мільярди 200 мільйонів євро на обслуговування свого боргу Європейському центральному банкові, зараз цих коштів країна не має.

Парламент Греції схвалив умови програми фінансової допомоги протягом сесії, що закінчилася у ніч на п’ятницю.

При цьому прем’єр-міністр Алексіс Ципрас, який подав ці умови на затвердження, зазнав різкої критики з боку власної партії, радикальної лівацької «Сірізи». Партійці критикували прем’єра за капітуляцію перед вимогами позикодавців запровадити суворі реформи, багато з них голосували проти.

XS
SM
MD
LG