Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині виявили давнє святилище


Археологічні розкопки, село Недайвода, Дніпропетровська область (ілюстраційне фото)
Археологічні розкопки, село Недайвода, Дніпропетровська область (ілюстраційне фото)

На Дніпропетровщині, в околицях села Токівського Апостолівського району, на березі річки Кам’янки, археологи виявили святилище ІІ-І тисячоліття до нашої ери. Про це повідомили у Дніпропетровському національному історичному музеї імені Яворницького, який організував експедицію.

За словами археологів, експедиція розкопала комплекс культових кам’яних споруд. Вчені припускають, що тут здійснювали свої обряди представники різних народностей. Серед знахідок – фрагменти ліпного та гончарного посуду, крем’яні знаряддя праці, зброя.

Серед цікавих артефактів, за словами науковців, – уламок нижньої частини кубка бронзового століття і горло амфори з частиною ручки, на якій археологи виявили клеймо, імовірно, Родоської керамічної майстерні ( з грецького острова Родос).

За словами археологів, клеймо майстра виявили на ручці амфори давньогрецького походження, ймовірно, імпортованої скіфами, які населяли ці терени, разом з вином із Греції. На клеймі можна розгледіти чотири зірки в кутах і кілька літер.

«Ім’я майстра ще належить прочитати», – зазначили учасники експедиції.

Як розповіли дослідники, виявлена ними пам’ятка потребує подальшого дослідження, а зібрані матеріали – ретельного вивчення. Як сподіваються, роботу продовжать у наступному польовому сезоні.

До цьогорічної експедиції Дніпропетровського національного історичного музею через відсутність фінансування два роки не провадили розкопок.

XS
SM
MD
LG