Доступність посилання

ТОП новини

США передали Україні військово-польовий шпиталь для зони АТО


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Сполучені Штати Америки офіційно передали урядові України військово-польовий експедиційний госпіталь вартістю 7,6 мільйонів доларів, повідомило посольство США в Україні.

Це зроблено «з метою поліпшити здатності України лікувати солдатів, поранених в операціях для захисту суверенної української території від агресії об’єднаних російсько-сепаратистських сил на сході України», мовиться в повідомленні.

Полковник Керол Нортрап, військова аташе посольства США в Україні, презентувала госпіталь від імені уряду США на церемонії в Житомирі. Приймали його від імені уряду України полковник Андрій Верба, директор Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України, та заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Ярослав Лагута.

Як повідомляє посольство, відомий у США під назвою EMEDS (Експедиційна система медичної підтримки), такий військово-польовий госпіталь – це легка, компактна реанімаційна споруда яку можна висунути в район бойових операцій широкого спектру для надання швидкої медичної допомоги. Вона може використовуватися для лікування поранених, стабілізації пацієнтів та підготовки постраждалих для медичної евакуації до установ, що займаються лікуванням на більш високому рівні. Надаються також первинна медично-санітарна допомога, стоматологічні послуги і послуги загального медичного захисту військового персоналу.

Госпіталь розрахований на роботу в ньому 30 лікарів і допоміжних медичних працівників. Він може надавати медичну допомогу трьом тисячам військовиків. Складається він із чотирьох наметів, розгортається протягом 24 годин і може діяти автономно без постачання до 10 днів.

Американські військові протягом місяця навчають українських колег, як найефективніше використовувати госпіталь, додали в посольстві.

США, що є одним із головних союзників України в її протистоянні агресії Росії, надають Києву наразі тільки нелетальну військову допомогу. При цьому у Вашингтоні наголошують, що це рішення не остаточне і може бути змінене на користь надання також і допомоги летальною зброєю, якщо Росія піде на ескалацію становища в частині сходу України. Росія ж узагалі заперечує свою причетність як держави до подій у частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG