Доступність посилання

ТОП новини

США: ще три демократи заявили про підтримку ядерної угоди з Іраном


Впливовий сенатор-демократ Боб Менендес анонсує свою підтримку ядерної угоди з Іраном, 18 серпня 2015 року
Впливовий сенатор-демократ Боб Менендес анонсує свою підтримку ядерної угоди з Іраном, 18 серпня 2015 року

Ще три американські сенатори, які представляють Демократичну партію, заявили про підтримку ядерної угоди між Іраном і світовими державами.

Таким чином, до 23 зросла кількість сенаторів, які підтримують угоду. Це збільшує вірогідність ветування президентом США Бараком Обамою спроб республіканців блокувати угоду.

Обамі потрібна підтримка щонайменше 34 сенаторів, щоб його опоненти не змогли подолати вето.

У Палаті представників, де республіканці також переважають, на користь угоди вже висловилися 48 демократів. Обама потребує 146 голосів конгресменів у цій палаті, щоб вето залишилося чинним.

Обидві палати Конгресу США, як очікується, у вересні відхилять угоду з Іраном. Але лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл визнав 17 серпня, що Обама має «велику ймовірність успіху» після накладення вето на рішення конгресменів.

Для подолання вето конгресмени мають зібрати дві третини голосів у кожній із палат Конгресу.

Укладена в липні ядерна угода світових держав з Іраном передбачає скасування санкцій проти Тегерана в обмін на обмеження іранської ядерної програми. Республіканці вважають, що передбачені угодою гарантії відмови Ірану від планів здобути ядерну зброю є недостатніми.

XS
SM
MD
LG