Доступність посилання

ТОП новини

Вирок у справі Сенцова та Кольченка можуть оголосити вже 25 серпня


Олег Сенцов
Олег Сенцов

Вирок українському режисерові Олегу Сенцову і активісту Олександру Кольченку можуть оголосити вже 25 серпня. Про це повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода сайт Крим.Реалії.

Під час засідання у Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону 19 серпня Олександр Кольченко наголосив, що кримінальна справа є сфабрикованою.

«З обвинуваченнями в тероризмі я не погоджуюсь і винним себе не визнаю. Вважаю кримінальну справу сфабрикованою і політично мотивованою», – сказав він.

За його словами, цю версію підтверджує та обставина, що кримінальну справу за фактом підпалу офісу «Єдиної Росії» в Сімферополі було відкрито лише через 10 днів після самого факту підпалу за статтею 167 (умисне пошкодження або знищення майна) і перекваліфіковано на терористичний акт лише 13 травня, «після затримання та отримання потрібних свідчень від Афанасьєва та Чирнія».

Кольченко також вважає абсурдним формулювання слідства і звинувачення про «участь у підпалі з метою дестабілізації органів влади Республіки Крим та впливу на прийняття рішень органами влади Російської Федерації про вихід Республіки Крим з її складу».

«Кидаючи нас до в’язниці, цей режим тільки наближає свій кінець, і ті люди, які ще вчора вірили в закон і порядок, сьогодні, спостерігаючи за подібними процесами, втрачають цю віру», – додав він.

«Я все-таки сподіваюся, що взагалі це буде моє не останнє слово все-таки ... Я теж, як Саша (Кольченко), не буду ні про що у вас просити, поблажливість тут відчувати, всім все зрозуміло ... Суд окупантів не може бути справедливим за визначенням. Нічого особистого, Ваша честь!», – заявив Сенцов під час засідання.

Після заяв Сенцова і Кольченка в суді, присутні в залі аплодували.
Сторона обвинувачення просить суд призначити для Сенцова покарання у вигляді позбавлення волі 23 роки у виправній колонії суворого режиму. Для Кольченка – 12 років позбавлення волі.

Сенцова і Кольченка заарештували навесні 2014 року в Криму, який Росія анексувала. Їх звинувачують у підготовці терактів в Криму. Обидва своєї провини не визнають.

Правозахисний центр «Меморіал» у Росії визнав підсудних політв’язнями.

XS
SM
MD
LG