Доступність посилання

ТОП новини

Через півроку-рік ми не зможемо відшукати загиблих у зоні АТО – Жилкін


Ярослав Жилкін
Ярослав Жилкін

Україна має терміново створити спеціальний орган, який би займався пошуком загиблих в зоні АТО, безвісти зниклими та полоненими, вважає голова правління громадської організації «Союз «Народна пам'ять» Ярослав Жилкін.

Його організація виконує місію «Чорний тюльпан» з пошуку та ексгумації тіл загиблих українських військовослужбовців.

«Вчора знайшли одного із загиблих в районі Сніжного. Добре, що ми знайшли очевидця, який показав місце. Ми ж пройшли повз, трава по шию… Могили руйнуються, хрести падають. Ще півроку-рік, і ми навряд чи зможемо знайти таку могилу, тому рішення потрібно ухвалювати терміново», – вважає Жилкін.

За його словами, є випадки, коли дуже складно ідентифікувати загиблого, навіть використовуючи аналіз ДНК, на цьому робота зі встановлення особи і завершується.

«Буває, що боєць згорів у танку чи машині, тоді залишаються останки, з яких важко взяти ДНК. Це теж проблема. Вони зараз лежать у морзі, вони не ідентифіковані, слідчі дії не проводяться, щоб, так би мовити, звузити коло… Адже іноді з’являються могили з імовірністю, що в цій могили ймовірно лежить такий-то і такий. Це ж чиїсь останки, хтось же загинув, хтось згорів, а хтось його шукає», – розповів Жилкін.

Протягом своєї роботи місія «Чорний тюльпан» вивезла з території, підконтрольній сепаратистам, понад 600 тіл загиблих.

У Міністерстві оборони України 28 липня повідомили, що за час проведення антитерористичної операції на сході України загинули 2 300 військовослужбовців Збройних сил України.

XS
SM
MD
LG