Доступність посилання

ТОП новини

«Меморіал» визнав фігуранта «справи Сенцова» Афанасьєва політв’язнем


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Правозахисний центр «Меморіал» у Росії вважає фігуранта «справи Сенцова» Геннадія Афанасьєва політв’язнем. Про це повідомляється на офіційному сайті правозахисної організації.

«Вивчивши справу, ми прийшли до аналогічного висновку: запис розмов Олексія Чирнія (ще один засуджений у справі) та Пирогова вказує на те, що ні Сенцов, ні Афанасьєв до підготовки підриву пам’ятника Леніну не причетні. Визнання Афанасьєва за цим епізодом могло стати самообмовою. Отже, версію про існування постійної спільноти, нібито причетної до всіх трьох епізодів справи, ми вважаємо нежиттєздатною», – мовиться в повідомленні.

У центрі «Меморіал» вважають, що кваліфікація підпалів як терористичних актів надмірна.

«Вони були здійснені вночі, учасники не створювали навмисно можливість загибелі людини. Ніхто з групи не демонстрував умисел на залякування населення (обов’язкова ознака теракту), не висував жодних вимог. Сам Афанасьєв каже, що його мотиви були хуліганськими, а не терористичними», – наголошується в заяві правозахисної організації.

Геннадій Афанасьєв був засуджений до семи років колонії суворого режиму за звинуваченнями в участі в терористичному співтоваристві, підпалі офісу «Російської громади Криму» та регіонального відділення «Єдиної Росії», які кваліфіковані як теракти, підготовку до підриву пам’ятника Леніну і спробу придбати для цього вибухові пристрої.

Під час попереднього слідства він повністю визнав свою провину і погодився на угоду зі слідством, давши свідчення проти Олега Сенцова та інших фігурантів справи. На суді у справі Сенцова і Кольченко 31 липня 2015 року Афанасьєв відмовився від раніше даних свідчень, заявивши, що дав їх через примус. Сам Афанасьєв визнає свою участь у підпалах, але заперечує, що мав стосунок до підготовки підриву пам’ятника Леніну.

Раніше правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Слухання у справі Сенцова-Кольченка відбуваються в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону. Підсудні перебувають під арештом у Росії з весни 2014 року, коли був анексований Крим. Сторона обвинувачення просить суд покарання для Сенцова у 23 роки суворого режиму, а для Кольченка 12 років в’язниці. Обидва провину заперечують з дня їхнього затримання.

Афанасьєв і Олексій Чирній були заарештовані разом з Кольченком і Сенцовим, але дали свідчення, за що отримали пом’якшений термін – по 7 років позбавлення волі. За умовами угоди зі слідством, на процесі Чирній і Афанасьєв мали давати свідчення проти Сенцова і Кольченка.

XS
SM
MD
LG