Доступність посилання

ТОП новини

Під судом у Ростові, що вирішує підсудність справи Савченко, пікет з «георгіївськими стрічками»


У Ростовському обласному суді розпочалося засідання у справі української громадянки Надії Савченко, яку в Росії звинувачують у вбивстві двох російських журналістів на Донбасі.

Сьогодні суд розглядає питання про підсудність справи Савченко.

Надія Савченко бере участь у засіданні через відеозв’язок із СІЗО, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. До суду прийшли адвокат Ілля Новиков, консул України Олександр Ковтун, сестра Надії Савченко – Віра, а також мати кримського активіста Олександра Кольченка.

У залі багато людей з «георгіївськими стрічками», «казаків» й активістів прокремлівського Національно-визвольного руху, відомого за російським скороченням НОД. Перед будівлею суду проходить пікет цієї організації.

Раніше захист українки клопотав про перенесення судового процесу з Донецька (Ростовської області) до столиці Росії Москви. На думку адвокатів, у Донецьку немає умов для об’єктивного судового розслідування, оскільки потерпілі, захист і експерти проживають в Москві.

Надію Савченко звинувачують у вбивстві двох російських журналістів влітку минулого року під Луганськом, у замаху на вбивство і незаконному перетині кордону. Вона всі звинувачення відкидає.

За даними захисту українки, наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказам, які надав захист, Савченко не могла бути причетна до загибелі журналістів, тому що потрапила в полон ще до їхньої смерті, це також підтвердили українські мобільні оператори. Вони кажуть, що телефони Савченко вже працювали на території бойовиків у момент убивства російських журналістів на сході України.

XS
SM
MD
LG