Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Азербайджану просить 9 років тюрми для журналістки Ісмаїлової


Хадіджа Ісмаїлова
Хадіджа Ісмаїлова

Азербайджанський прокурор просить 9-річного терміну ув’язнення для журналістки Хадіджі Ісмаїлової.

За повідомленнями, Ісмаїлова розсміялася, коли почула клопотання прокурора.

На сьогоднішнє засідання не пропустили кількох журналістів і послів Франції, Норвегії і Швеції, вони чекали під будівлею.

Суд має продовжитися 26 серпня.

20 серпня стало відомо, що судове слідство у справі 39-річної азербайджанської журналістки завершене.

Ісмаїлову, яка співпрацює з Радіо Свобода, звинувачують в ухиленні від сплати податків, незаконній підприємницькій діяльності та зловживанні повноваженнями. Вона всі звинувачення відкидає.

Сторона захисту й міжнародні правозахисні організації стверджують, що звинувачення щодо журналістки є політично мотивованими і їх можна вважати розплатою за розслідування фінансових операцій, здійснених президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим і членами його родини.

Мати журналістки, Ельміра Ісмаїлова, заявляла, що судовий процес є «брехнею від початку до кінця».

Журналістка, що перебуває під вартою вісім місяців, отримала нагороди за висвітлення корупції в Азербайджані. За час ув’язнення заклики щодо звільнення Ісмаїлової розміщували провідні світові медіа.

15 травня головний редактор Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Ненад Пеїч сказав, що ув’язнення Ісмаїлової «не має нічого спільного з якимсь її правопорушенням – воно має на меті змусити Хадіджу і Радіо Свобода замовкнути, і нічого іншого».

Також на початку травня неурядова організація ПЕН-центр у Нью-Йорку заочно вручила Хадіджі Ісмаїловій нагороду як в’язневі сумління.

XS
SM
MD
LG