Доступність посилання

ТОП новини

Кравчук: зміни до Конституції потрібно вносити після місцевих виборів


Леонід Кравчук
Леонід Кравчук

Україні потрібно ухвалити зміни до Конституції, які б відповідали національним інтересам суспільства, але реформувати Основний закон треба восени, після місцевих виборів, заявив перший президент України Леонід Кравчук.

«Я вважаю, що конституційна реформа в Україні потрібна. Конституцію Верховна Рада приймала під конкретну особу. Врешті-решт нам потрібно прийняти зміни до Конституції, які б відповідали національним і стратегічним інтересам українського народу», – заявив Кравчук, член Конституційної комісії.

Водночас екс-президент наголосив, що в «тіло» Конституції не можна вносити такі зміни, які могли б потім стати приводом для суперечностей.

Говорячи про зміни до Конституції, у яких йдеться про особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, він зазначив, що «опоненти» вбачають у цьому певну загрозу.

«Давайте ми до осені подивимося, як будуть розвиватися події і внутрішні, і зовнішні. І тоді остаточно вирішимо, чи залишити це в перехідних положеннях, чи може скоректувати якесь формулювання, яке не буде нести на собі певних небезпек», – заявив Кравчук.

3 серпня до Верховної Ради надійшов висновок Конституційного суду про те, що законопроект про зміни до Конституції у частині децентралізації відповідає Основному законові. Законопроект, поданий президентом, Верховна Рада направила на розгляд Конституційного суду 16 липня.

Законопроект, зокрема, передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Як наголошував Порошенко, ніякого особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман підписав розпорядження про скликання засідання парламенту, на якому планують розглядати зміни до Конституції, на 31 серпня.

Місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня.

XS
SM
MD
LG