Доступність посилання

ТОП новини

ООН закликала Північну і Південну Кореї розрядити напруженість


Південнокорейський військовий біля прикордонних пропагандистських гучномовців, фото 2004 року – тоді їх демонтували, але нещодавно знову повернули
Південнокорейський військовий біля прикордонних пропагандистських гучномовців, фото 2004 року – тоді їх демонтували, але нещодавно знову повернули

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав Північну і Південну Кореї не йти ні на які дії, що могли б далі збільшити напруженість.

Він висловив глибоке занепокоєння останнім зростанням напруженості в регіоні й закликав обидві сторони піти на діалог, щоб зменшити напруженість і зміцнювати мир і стабільність на Корейському півострові.

Раніше у п’ятницю, 21 серпня, Північна Корея оголосила, що приводить свої війська в повну бойову готовність, після того, як Південна Корея відкинула ультиматум Пхеньяна зупинити прикордонну пропаганду через гучномовці або зазнати воєнного удару. Термін ультиматуму збігає під вечір у суботу за місцевим часом. Чільні представники обох сторін виступили з різкими заявами й попередженнями на адресу іншої сторони.

У четвер, 20 серпня Північна Корея і Південна Корея обмінялися артилерійськими обстрілами біля кордону: війська Пхеньяна стріляли в напрямку південнокорейських пропагандистських гучномовців, встановлених біля лінії кордону, війська Сеула стріляли у відповідь. Про ймовірних потерпілих не повідомляли.

Експерти вважають нинішні заяви Північної Кореї з погрозою війною черговим кроком войовничої риторики Пхеньяна, до якого він вдається регулярно, кожні півтора-два роки.

XS
SM
MD
LG