Доступність посилання

ТОП новини

Нафта оновила шестирічні мінімуми, потерпають сировинні економіки


На світовому ринку триває зниження ціни нафти. За підсумками торгів 21 серпня барель нафти марки Brent оцінюється в 45 доларів 37 центів.

Уперше цього року багаторічні мінімуми нафта пробивала в січні, коли одна з торговельних сесій завершилася на рівні 46 доларів 59 центів. Взимку на цьому рівні ціна не затрималася.

Нинішня ціна Brent є найнижчою від березня 2009 року.

Ще нижче котирується американська еталонна нафта WTI. На сесії 21 серпня її ціна пробивала вниз позначку 40 доларів, але торги завершилися на рівні 40 доларів 31 цент за барель.

Аналітики пов’язують зниження нафтових цін із уповільненням економіки Китаю, зростанням пропозиції на ринку через відмову країн-видобувників сировини скорочувати виробництво, розвитком видобутку сланцевої нафти у США тощо.

До обвалу на ринку нафти чутливі країни, важливу частку експорту яких складає сировина. Казахстанський тенге втратив цього тижня понад чверть своєї вартості щодо долара США. Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв попередив про те, що на рівні 30-40 доларів за барель ціна може затриматися на тривалий період.

Російський фондовий ринок зазнає значних втрат – лише 21 серпня індекс РТС упав на 4%. Триває девальвація рубля. Електронні торги цього тижня завершилися на позначці понад 69 рублів за долар, понад 78 з половиною – за євро. Ще рік тому в цей же період за долар у Росії давали близько 36 рублів.

XS
SM
MD
LG