Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк наголосив на надважливості для України членства в НАТО


Арсеній Яценюк, архівне фото
Арсеній Яценюк, архівне фото

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголошує на «надважливості» для України питання членства в НАТО.

«На жаль, не всі у світі поки що готові прийняти це рішення. Те, що у 2008 році Україні було відмовлено в підписанні Плану дій щодо членства в НАТО, сьогодні стало великою геополітичною драмою. Після того, коли Україні і Грузії не вдалося підписати ПДЧ, Росія здійснила воєнну агресію у Грузії. І це – наслідки безвідповідального рішення. А потім агресор пішов далі на Крим, Донецьк і Луганськ», – заявив Яценюк, перебуваючи у Львові.

Беручи участь у церемонії відкриття Алеї Слави в Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, він сказав: «Умиротворяти агресора – пуста справа. В 1938 році, коли, намагаючись умиротворити, віддавали Чеські Судети, – це закінчилося Другою світовою війною. Тому наш з вами спільний план – це захищати нашу країну. Для того, щоб здобути мир, за нього треба боротися. І кожен з вас, хто тримає зброю в руках, захищає цей мир і виборює його».

Прем’єр-міністр, звернувся до європейських партнерів України: «Сьогодні ми захищаємо кордони Європи. Ми боремося не тільки за свою безпеку, ми боремося за спокій у країнах-членах Європейського союзу. Ми боремося за цінності вільного світу, проти російської воєнної агресії. І це спільна боротьба України і всього цивілізованого і вільного світу, наших західних партнерів, ким є Сполучені Штати Америки, Канада, країни-члени ЄС та інші країни «Групи семи».

За його словами, які наводить урядова прес-служба, закладений фундамент нової якісної української армії, на якому треба формувати Збройні сили, і цей новий підхід у формуванні Збройних сил України повинен чітко відповідати найвищим стандартам збройних сил країн-членів НАТО.

Як сказав Яценюк, українські Збройні сили за два останні десятиліття були повністю зруйновані. «Це була частина російського плану. Міністерство оборони, Генеральний штаб, вся система національної безпеки і оборони була нашпигована російською агентурою, і українські Збройні Сили умисно знищувалися. Ворог знав про стан справ у Збройних силах», – сказав він.

Проте, за словами голови уряду, за останні півтора року в Україні «не просто відновлена, а фактично створена нова армія»: «Ця армія протистоїть російській воєнній агресії. Жодна країна у світі сьогодні не воює з ядерною Росією».

«Ще рік тому багато експертів і аналітиків казали про те, що навряд чи Україна втримає російську навалу. Ви втримали цю навалу», – звернувся прем’єр до військовослужбовців.

Останнім часом підтримка вступу України до НАТО в українському суспільстві значно зросла. За даними дослідження, проведеного наприкінці липня, на ймовірному референдумі про вступ України до НАТО за це проголосували б 64 відсотки його умовних учасників, проти були б 28,5 відсотка.

Арсеній Яценюк перебуває з робочим візитом у Львові, де він також узяв участь в урочистому піднятті Державного прапора з нагоди Дня Державного прапора України, і, крім того, в церемонії складення присяги на вірність українському народові новою патрульною поліцією у Львові.

XS
SM
MD
LG