Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: ми не потребуємо нових форматів переговорів щодо України


(Л-П) Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд і України Петро Порошенко
(Л-П) Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд і України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що немає необхідності у створенні нового формату переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

«Щодо нових форматів, я впевнений, що ми не потребуємо нових форматів. У нас є формат «Мінська», «нормандський формат». Впевнений, що у рамках цих форматів ми можемо вирішити всі необхідні питання. Якщо буде побажання, у нас є й інший досвід, наприклад у Британії під час саміту НАТО ми збиралися країнами «Великої сімки» для обговорення цих питань і в інших – «женевському форматі», ми готові співпрацювати. Але базовим вважаю «нормандський формат», – заявив Порошенко у понеділок, 24 серпня, на прес-конференції у Берліні після зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом.

Раніше цього ж дня Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що формат міжнародних переговорів щодо ситуації в Україні потрібно змінити і він планує запропонувати новий формат під час свого візиту до Берліна 28 серпня.

«Не уявляю собі, щоб у ньому не брали участі сильні європейські держави, але також у ньому могли б взяти участь Сполучені Штати як наддержава, на яку Росія точно мусить зважати, а також сусіди України, тобто ті, які безпосередньо зацікавлені тим, що відбувається», – сказав Дуда.

«Женевським форматом» називають започаткований у квітні 2014 року на зустрічі в Женеві склад багатосторонніх переговорів, у яких узяли участь представники України, Росії, а також США і ЄС. Політологи й політики називають його найкращим із погляду України завдяки участі США. Пізніше виник так званий «нормандський формат», коли в переговорах брали участь чільники України, Росії, Німеччини і Франції.

Наразі у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі участь беруть представники України, Росії, ОБСЄ, а також угруповань «ЛНР» і «ДНР».

Чергові мінські угоди передбачають припинення вогню на сході України, відновлення контролю за кордоном і відведення важкого озброєння. Водночас бої на Донбасі тривають, сторони звинувачують у порушенні перемир’я одна одну.

XS
SM
MD
LG