Доступність посилання

ТОП новини

Сербія і Косово підписали угоду, що наближає нормалізацію відносин


Підписання угоди між Сербією та Косовом, Брюссель, 25 серпня 2015 року
Підписання угоди між Сербією та Косовом, Брюссель, 25 серпня 2015 року

Сербія і Косово підписали 25 серпня у Брюсселі угоду, яка наближає дві країни до нормалізації відносин і вступу до Євросоюзу.

Після переговорів, що відбулися за посередництва ЄС, прем’єр-міністри Сербії Александар Вучич та Косова Іса Мустафа поставили підписи під документом, який передбачає співпрацю в чотирьох найважливіших областях, включно з енергетикою, телекомунікаціями та судами.

«Сьогоднішній результат є знаковим досягненням у процесі нормалізації. Такі рішення принесуть конкретні вигоди для людей і дозволять двом сторонам просунутися на їхньому європейському шляху», – наголосила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні.

Угода набуває чинності за два дні до саміту лідерів ЄС у Відні. У центрі обговорення на саміті, як очікується, буде криза з мігрантами, а також перспективи вступу нових членів до Євросоюзу.

Угода передбачає, що серби в північній частині Косова отримають значніправа і можливість впливу на місцеву економіку, освіту, а також матимуть доступ до фінансування з Белграда.

Косово отримає власний телефонний код країни, що є частиною визнання Сербією суверенітету країни, яка оголосила про незалежність від Белграда у 2008 році. Дотепер Сербія відмовлялася приєднатися до США і більшості країн ЄС у визнанні Косова як незалежної держави.

XS
SM
MD
LG