Доступність посилання

ТОП новини

У Феодосії відкрили українську бібліотеку


У Феодосії відкрили філію бібліотеки Українського культурного центру в Криму. Як повідомив активіст центру Вельдар Шукурджієв, перші книжки для бібліотеки передали 25 серпня.

«Ця подія, безумовно, знакова в культурному житті міста і всього нашого півострова», – написав він у Facebook.

Можливість відкрити філію в Феодосії з’явилася в результаті активності людей, які надсилають до Криму книжки українською мовою. Оскільки серед книг частина примірників дублюються, активісти вирішили, крім запланованої бібліотеки в Сімферополі, відкрити ще й філію у Феодосії.

Збір літератури для Криму триває. Особливо чекають тут книжок із серії «Топ 100 української книги». Активісти просять надсилати нові екземпляри або книжки в хорошому стані.

Як повідомляв проект Радіо Свобода «Крим.Реалії», українська громадська бібліотека створена за ініціативою активістів Українського культурного центру в Криму. Через відсутність приміщення активісти центру змушені зберігати книжки у себе вдома.

У Криму, який Росія анексувала в березні 2014 року, за «Конституцією Республіки Крим», декларуються три «державні» мови – кримськотатарська, російська, українська. Однак українська й кримськотатарська мови не тільки не отримують розвиток, але й їх вивчення у школах скорочується. Так, у школах півострова спостерігається нерівномірний розподіл годин на вивчення мов.

Раніше перший заступник міністра освіти, науки й молоді в російському уряді Криму Наталія Журба зазначила, що введення обов’язкового вивчення в освітніх установах Криму однієї чи двох «державних» мов, крім російської, можливе лише за рахунок розподілу годин, відведених на вивчення російської мови. На думку чиновниці, це неприпустимо.

XS
SM
MD
LG