Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті журналістів «Аль-Джазіри» засудили на три роки


Багер Мухаммад, Пітер Ґресті і Мухаммад Фагмі (л -> п) у суді в Каїрі, фото 1 червня 2014 року
Багер Мухаммад, Пітер Ґресті і Мухаммад Фагмі (л -> п) у суді в Каїрі, фото 1 червня 2014 року

Суд у Єгипті засудив трьох журналістів телеканалу «Аль-Джазіра» з Катару, яких звинуватили в підтримці забороненого поміркованого ісламістського руху «Мусульманське братство», до трьох років позбавлення волі кожного.

Такий результат судового перегляду справи, який раніше наказав здійснити Верховний суд Єгипту.

Двоє з них, громадянин Канади Мухаммад Фагмі і єгиптянин Багер Мухаммад, перебувають у Єгипті, звільнені під заставу чи підписку про невиїзд після більш як 400 днів за ґратами. Третього, австралійця Пітера Ґресті, Єгипет уже депортував.

Також у цій справі по три роки отримали троє єгипетських студентів, звинувачених разом із журналістами.

Крім того, за повідомленнями, Мухаммадові додали до терміну ще шість місяців за виявлену в нього кулю.

Як заявив суддя Хасан Фарід, суд встановив, що троє працівників телеканалу передавали фальсифіковані новини, не були журналістами і працювали без належних дозволів.

Телеканал «Аль-Джазіра» вже заявив, що цей вирок «суперечить логіці і здоровому глуздові». Його також засудила міжнародна правозахисна організація Amnesty International, яка назвала вирок «подзвоном по свободі висловлювання в Єгипті».

Раніше Ґресті і Фагмі в цій же справі засудили до семи років позбавлення волі, а Мухаммада до десяти, але Верховний суд Єгипту направив справу на перегляд.

Трьох журналістів телеканалу «Аль-Джазіра» затримали ще у грудні 2013 року, а в червні 2014-го офіційно звинуватили в тероризмі і поширенні неправдивої інформації, що, за словами єгипетських правоохоронців, було пов’язано з фактичною інформаційною підтримкою «Мусульманського братства». Їх звинуватили в тому, що вони передавали з Єгипту фальсифіковані повідомлення і тим надавали інформаційну допомогу забороненому й визнаному терористичним рухові.

XS
SM
MD
LG