Доступність посилання

ТОП новини

Засуджений у Єгипті журналіст «Аль-Джазіри» просить помилувати його і колег


Багер Мухаммад, Пітер Ґресті та Мухаммад Фагмі (фото за червень 2014 року)
Багер Мухаммад, Пітер Ґресті та Мухаммад Фагмі (фото за червень 2014 року)

Журналіст телеканалу «Аль-Джазіра» Пітер Ґресті закликав президента Єгипту Абделя-Фаттаха ас-Сісі помилувати його і двох його колег, засуджених за нібито підтримку забороненого руху «Мусульманське братство».

Австралійського громадянина Пітера Ґресті видворили з Єгипту ще у грудні. На прес-конференції у Сіднеї 30 серпня журналіст назвав справу проти нього і колег неправильною і політично мотивованою.

Напередодні єгипетський суд засудив Ґресті, а також громадянина Канади Мухаммада Фагмі і єгиптянина Багер Мухаммад до 3 років позбавлення волі. Обвинувачення заявило, що, за його даними, всі троє передавали фальсифіковані новини, не були журналістами і працювали без належних дозволів.

Раніше Ґресті і Фагмі в цій же справі засудили до 7 років позбавлення волі, а Мухаммада – до 10-ти, але Верховний суд Єгипту направив справу на перегляд.

Фагмі й Мухаммад наразі перебувають у Єгипті.

Трьох журналістів телеканалу «Аль-Джазіра» затримали ще у грудні 2013 року, а в червні 2014-го офіційно звинуватили в тероризмі і поширенні неправдивої інформації, що, за словами єгипетських правоохоронців, було пов’язане з фактичною інформаційною підтримкою «Мусульманського братства». Їх звинуватили в тому, що вони передавали з Єгипту фальсифіковані повідомлення і тим надавали інформаційну допомогу забороненому й визнаному у Єгипті терористичним рухові.

Телеканал «Аль-Джазіра» вимагає від Єгипту звільнити його журналістів.

XS
SM
MD
LG