Доступність посилання

ТОП новини

Ісламісти зруйнували ще один, головний храм Пальміри – активісти й очевидці


Храм Бела в Пальмірі до руйнування, архівне фото
Храм Бела в Пальмірі до руйнування, архівне фото

Екстремістське угруповання «Ісламська держава» зруйнувало ще один храм захопленого ним стародавнього міста Пальміра в Сирії – головний храм міста, що досі зберігся в дуже доброму стані, повідомляють у неділю активісти й очевидці.

Сирійська моніторингова група «Сирійська обсерваторія прав людини» повідомила, що угруповання підірвало храм бога Бела, збудований у давньоримські часи, але точний обсяг руйнувань наразі не відомий.

Агентство «Дойче прессе-аґентур» наводить слова неназваного представника місцевої групи активістів «Координація в Пальмірі», який повідомив, що вибух був здійснений у головному храмі комплексу, що завершує головну вулицю Пальміри, й був такої сили, що пошкодив і сусідні колонади й укріплену зовнішню стіну храмового комплексу.

Агентство «Асошієйтед прес» посилається на мешканця сучасної Пальміри Насера ат-Таера, який розповів, що вибух здійснили по обіді і що від храму залишилася тільки одна стіна, вся решта зруйнована.

Храм Бела в Пальмірі (в центрі) до руйнування, архівне фото
Храм Бела в Пальмірі (в центрі) до руйнування, архівне фото

Цей храм був одним із головних об’єктів археологічного комплексу руїн стародавнього античного міста-держави Тадмор, одного з найбагатших міст-держав пізньої античності, що відоме на Заході як Пальміра і є об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО.

За даними ЮНЕСКО, храмовий комплекс Бела в Пальмірі, особливо його центральний храм, належить до найважливіших релігійних будов 1-го століття нашої доби на Сході і вирізняється унікальною структурою.

Раніше цього тижня, 25 серпня, стало відомо, що угруповання «Ісламська держава» підірвало в Пальмірі ще один, менший храм, що теж за дві тисячі років зберігся в дуже доброму стані, – храм бога Баал-Шаміна.

Бойовики захопили руїни Пальміри і сусіднє сучасне місто Тадмор іще у травні.

Ісламісти з угруповання «Ісламська держава», які захопили значні території в Сирії й сусідньому Іраку, раніше вже знищили кілька стародавніх археологічних об’єктів в Іраку.

Ісламісти зруйнували ще один, головний храм Пальміри
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

XS
SM
MD
LG