Доступність посилання

ТОП новини

Войціцька: «Самопоміч» виключила 5 депутатів, які підтримали зміни до Конституції


Вікторія Войціцька
Вікторія Войціцька

Фракція «Самопоміч» виключила зі свого складу п’ять депутатів, які підтримали у першому читанні внесення змін до Конституції у частині децентралізації. Про це на своїй сторінці у Facebook написала депутат від цієї фракції Вікторія Войціцька.

«Політичне і ідеологічне рішення фракціі в скрутний для країни час: з великою пошаною до Ганна Гопко, Вікторія Пташник, Остап Єднак, Павло Кишкар і Віктор Кривенко виключені з фракції», – написала вона.

Ці народні депутати підтримали внесення змін до Конституції щодо децентралізації, хоча раніше лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк заявляв, що фракція не голосуватиме за ці зміни.

Сьогодні Верховна Рада підтримала внесення змін до Конституції в частині децентралізації попри протести біля парламенту та блокування президії Ради. За попереднє схвалення відповідного законопроекту проголосували 265 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

З «Блоку Петра Порошенка» за законопроект проголосували 115 народних депутатів, «Народний фронт» – 69, «Опозиційний блок» – 38, об’єднання «Самопоміч» – 5, депутатська група «Відродження» – 11, а також 13 позафракційних депутатів.

Після цього голова Верховної Ради Володимир Гройсман закрив засідання Верховної Ради.

16 липня Верховна Рада проголосувала за направлення на розгляд до Конституційного суду президентського законопроекту змін до Конституції в частині децентралізації. Наприкінці липня КСУ визнав таким, що відповідає Основному закону, цей законопроект.

Раніше в Адміністрації президента очікували, що депутати ухвалять документ до місцевих виборів 25 жовтня. Проте останнім часом лунають заяви про те, що остаточне ухвалення 300 голосами народних депутатів відбудеться вже після проведення місцевих виборів.

Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Президент України Петро Порошенко наголошував, що жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

XS
SM
MD
LG