Доступність посилання

ТОП новини

«Свобода»: відповідальність за події під парламентом несе влада


Правоохоронці затримують «свободівця» під час сутичок біля парламенту України, 31 серпня 2015 року
Правоохоронці затримують «свободівця» під час сутичок біля парламенту України, 31 серпня 2015 року

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» покладає відповідальність за події біля стін Верховної Ради України на чинну владу і вимагає відставки міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

«Саме влада спільно з проросійським «Опозиційним блоком» спровокувала українців до протесту, поставивши на порядок денний парламенту і проголосувавши в першому читанні зміни до Конституції України, що закріплюють особливий статус Донбасу і є фактичною капітуляцію перед Кремлем», – йдеться у заяві ВО «Свобода».

У заяві йдеться, що міліція першою застосувала силу до пікетувальників, спровокувавши численні сутички.

«Натомість, правоохоронці не вжили належних заходів для нейтралізації провокаторів. Очевидно, що використання вибухового пристрою, який невідомі кинули в правоохоронців, є заздалегідь спланованою провокацією, спрямованою проти українських патріотів», – йдеться в заяві.

У «Свободі» також закликали представників парламентської коаліції не голосувати у другому читанні за пропонований проект змін до Конституції.

Сутички під стінами парламенту України виникли після того, як Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Протестувальники, що виступали проти таких змін, почали наступ на будівлю Верховної Ради, яку охороняв кордон правоохоронців. Силовики намагалися відтіснити протестувальників, у них полетіли палиці, димові шашки. За словами народного депутата, члена колегії Міністерства внутрішніх справ Антона Геращенка, у правоохоронців також кинули бойову гранату.

За повідомленням МВС, поранені близько 90 правоохоронців, більше 10 із них – у тяжкому стані. За даними міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, один нацгвардієць загинув від отриманих поранень.

Аваков повідомив також про затримання 30 учасників сутичок, у тому числі і мітингувальника, який кидав гранату у правоохоронців. Ним, за словами міністра, виявився «свободівець» із «Січі».

​Участь у протестах під Верховною Радою брали активісти ВО «Свобода», Радикальної партії. Депутати від цих політичних сил блокували президію під час розгляду конституційних змін у Верховній Раді.

XS
SM
MD
LG