Доступність посилання

ТОП новини

У Беслані згадують жертв трагедії 1 вересня 2004 року


У російському Беслані сьогодні згадують загиблих внаслідок теракту 1 вересня 2004 року.

Як всі останні одинадцять років 1 вересня, тисячі жителів Північної Осетії приходять до школи, де сталася трагедія. На згадку про дітей-заручників до стін зруйнованого спортивного залу, де їх тримали, приносять іграшки і пляшки з водою, якої не вистачало заручникам. На згадку про жертв трагедії запалять 334 свічки.

Сьогодні ж відбудеться прес-конференція організації «Матері Беслана». Жалобні заходи в пам’ять про загиблих у Беслані пройдуть і в інших містах Росії.

1 вересня 2004 року в північноосетинському місті Беслан бойовики захопили в заручники понад 1200 учнів і вчителів школи №1. Внаслідок нападу і пізнішого штурму будівлі загинули 334 людини, 186 із них – діти, більше ніж 800 були поранені.

У липні цього року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі взяв до провадження скаргу частини заявників, потерпілих від захоплення заручників у Беслані.

Взята до розгляду ЄСПЛ справа називається «Тагаєва та інші проти Росії». Заявники вважають, що російська влада порушила, зокрема, їхнє право на життя і право на справедливий судовий розгляд. Позивачі в своєму позові вказували, що російська влада не гарантувала їхню безпеку і непропорційно застосувала силу в ході операції зі звільнення заручників.

XS
SM
MD
LG