Доступність посилання

ТОП новини

«Мистецький арсенал» презентував проект Фонду фінансування української культури


Директорка «Мистецького арсеналу» Наталія Заболотна
Директорка «Мистецького арсеналу» Наталія Заболотна

У Києві «Мистецький арсенал» 2 вересня представив законопроект «Про деякі питання соціального та культурного розвитку України», який передбачає створення Фонду фінансування соціокультурної сфери за рахунок «соціально шкідливих» видів бізнесу. Передбачається, що «внески соціальної відповідальності» сплачуватимуть власники грального бізнесу і виробники алкоголю та тютюну, розповідає директорка «Мистецького арсеналу» Наталія Заболотна. Окрім того, Фонд також наповнюватиметься через пожертви.

За попередніми підрахунками, таким чином щороку фінансування фонду може становити від 350 мільйонів до півтора мільярда гривень, каже координатор розробки законопроекту Антон Домбрович.

«Громадські низові ініціативи для реалізації проектів на місцях. За останні роки ми переконалися, що лише такі проекти справді працюють, а не ті, що спускаються «згори». Наглядова рада Фонду частково формуватиметься з органів державної влади, оскільки це державний фонд. Президент делегуватиме трьох представників до Фонду, Кабмін – двох і Верховна Рада – одного. Сімох представників висуватиме громадськість, троє з них будуть із асоціацій бізнесу», – пояснює він.

Також у Фонді працюватиме експертна рада з культурних діячів, що обиратиме проекти для фінансування.

Співавтор законопроекту, заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків додає: «Фінансування відбувається у партнерстві, тобто за умови, коли проект співфінансують громада і бізнес, меценати. Я думаю, це один із революційних підходів, тому що у такій ситуації не можуть виникати проекти, які коштують мільйони і рішення про які приймають дві-три людини».

Раніше у інтерв’ю Радіо Свобода Наталія Заболотна повідомляла, що законопроект планують подати на розгляд парламенту у вересні.

XS
SM
MD
LG