Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС оголосили новий етап операції проти контрабандистів людьми


Тіло 3-річного сирійського біженця знайшли турецькі рятувальники на березі Егейського моря
Тіло 3-річного сирійського біженця знайшли турецькі рятувальники на березі Егейського моря

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні оголосила про початок другого етапу операції проти контрабандистів, які незаконно перевозять морем біженців з країн Близького Сходу та Північної Африки. За її словами, рятувальники планують перехоплювати судна контрабандистів, ґрунтуючись на наявних розвідданих.

У четвер, 3 весесня, виступаючи на нараді міністрів оборони країн ЄС у Брюсселі, Моґеріні повідомила, що за місяць з початку операції вдалося врятувати півтори тисячі мігрантів, наголосивши, що це і є найголовніше завдання.

Раніше у четвер президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав розвинені країни поставитися більш гуманно до мігрантів. З таким же закликом виступив і турецький прем'єр-міністр Ахмет Давутоглу, одночасно висловивши готовність своєї країни приймати біженців.

Ці заяви пролунали після того, як у всіх медіа з’явилася фотографія трирічного сирійського хлопчика Аяла Кудрі, тіло якого турецькі рятувальники знайшли на березі Егейського моря після корабельної аварії, у якому загинули ще 11 біженців, у тому числі четверо малолітніх дітей. Рятувальна операція триває.

У четвер же у Туреччині були затримані четверо громадян Сирії, у тому числі капітан затонулого судна, підозрюваних у причетності до загибелі мігрантів.

Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон, висловивши глибоке занепокоєння через загибель хлопчика, заявив, що його країна не поступиться міжнародному тиску і не прийме додаткову кількість біженців.

Франція і Німеччина запропонували запровадити обов’язковий і постійно діючий механізм надання у ЄС притулку біженцям – насамперед, тим, хто рятується від воєнних конфліктів у Сирії.

В Угорщині поліція зупинила поїзд, який прямував до Австрії з більш, ніж двома тисячами мігрантів, і спробувала висадити їх у місті Бічке, де є центр утримання нелегальних мігрантів. Евакуація досі не завершена. Після двох днів, проведених близько будапештського вокзалу, закритого для нелегальних мігрантів, їм дозволили виїхати у західному напрямку.

Єгипетський мільярдер Нагіб Савіріс запропонував купити для біженців острів у Греції чи Італії. Після покупки острова він планує оголосити про його незалежність і створення на ньому нової країни для мігрантів.

Британський професор Майкл Стюарт створив на своїй сторінці у Facebook групу користувачів, готових прихистити біженців.

Про необхідність країнам ЄС різко збільшити квоти щодо прийому біженців у четвер говорили на нараді у Брюсселі голова Європейської ради Дональд Туск, голова Європарламенту Мартін Шульц і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Туск заявив, що між країнами Євросоюзу потрібно розподілити мінімум сто тисяч мігрантів. Прем'єр-міністр Угорщини, зі свого боку, зазначив, що це проблема Німеччини, оскільки всі біженці прагнуть дістатися саме туди.

XS
SM
MD
LG