Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: Росія пом’якшила вирок синові, щоб ми не вимагали екстрадиції


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Національний лідер кримських татар, народний депутат України Мустафа Джемілєв заявляє, що рішенням скоротити термін покарання для його сина Хайсера російська влада намагається змусити сім’ю відмовитися від вимоги про його екстрадицію.

«Хитрість у тому, що російський суд дав на три місяці менше, ніж український. Напевно, розраховують, що відмовимося від екстрадиції. Але ми наполягаємо на виконанні рішення Європейського суду з прав людини про екстрадицію Хайсера в Україну», – сказав Мустафа Джемілєв проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

10 липня минулого року Європейський суд з прав людини постановив звільнити Хайсера Джемілєва з СІЗО. Однак Росія не відреагувала на це рішення.

Верховний суд Росії 2 вересня 2015 року скоротив на півтора року термін ув’язнення в 5 років, визначений Краснодарським крайовим судом для сина Мустафи Джемілєва. Російський вирок на три місяці менший від того, що визначив Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року – 3 роки і 8 місяців.

Хайсер Джемілєва засудили за звиунваченням у тому, що в травні 2013 року він у дворі свого будинку в Бахчисараї вбив знайомого сім’ї Февзі Едемова з рушниці свого батька. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО в Краснодарський край Росії.

XS
SM
MD
LG