Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: генсекретар НАТО під час візиту в Київ прийде на РНБОУ


Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час візиту до Києва вперше в історії візьме участь у засіданні Ради національної безпеки й оборони України, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, перебуваючи сьогодні в Брюсселі Клімкін назвав «знаковим і символічним» майбутній візит голови НАТО в Україну. «Єнс Столтенберґ з президентом візьмуть участь у офіційному відкритті навчань у галузі (громадянської) безпеки. В рамках візиту він також вперше в історії візьме участь засіданні РНБО України, де обговоримо, як зміцнювати нашу взаємодію в сфері проведення реформи безпекового й оборонного сектору й доведення його до повномасштабних стандартів НАТО», – сказав Клімкін.

За його словами, під час візиту очікується створення повноцінного посольства НАТО в Україні. «Ми відходимо від концепції офісу зв’язку НАТО й підпишемо угоду про статус представництва НАТО в Україні, тобто, створюємо справжнє посольство альянсу в Україні», – повідомив Клімкін.

Міністр додав, що планується також підписати низку інших документів, зокрема, «дорожню карту про оборонно-технічну взаємодію» і про «взаємодію в сфері стратегічних комунікацій, тобто, взаємодію у боротьбі із російською пропагандою».

Дата візиту керівника Північноатлантичного альянсу до України наразі не відома, але він, вочевидь, відбудеться ще до кінця цього місяця, заявив Клімкін.

На переговорах із Єнсом Столтенберґом у Брюсселі сторони також обговорили можливість створення нових трастових фондів для допомоги Україні у сфері розмінування, стратегічних комунікацій та інших форм сприяння українським Збройним силам.

Павло Клімкін зазначив, що відбулося також обговорення ситуації на Донбасі. «Ми детально визначили, як відбуватиметься подальша взаємодія з НАТО у сприянні в імплементації мінських угод», – заявив міністр закордонних справ.

Сьогодні в Брюсселі за участі голови українського зовнішньополітичного відомства також відбудеться зустріч міністрів ЄС, України й Росії щодо набрання з 1 січня 2016 року чинності угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін перебуватиме з візитом у Бельгії до 8 вересня.

Раніше Столтенберґ заявляв, що планує візит до України, проте у НАТО не повідомляли про точні дати візиту.

У серпні минулого року на той час генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен відвідував Україну.

XS
SM
MD
LG