Доступність посилання

ТОП новини

Україні для «зимового мінімуму» потрібно ще 4 мільярди кубометрів газу – «Нафтогаз»


Україна станом на 8 вересня накопичила в підземних сховищах 14,8 мільярдів кубометрів газу, повідомив Радіо Свобода директор департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Юрій Войтович. За його словами, запаси далі зростають за рахунок реверсу з ЄС, попри відсутність імпорту блакитного палива з Росії.

«Україна має накопичити для проведення опалювального сезону і підтримки транзиту до ЄС 19 мільярдів кубометрів газу за умови, що російський імпорт не відновиться. Якщо газ із Росії взимку надходитиме, то достатньо буде 16-17 мільярдів. За холодний період теплокомуненерго споживають від 6 до 8 мільярдів кубів газу, щоб подавати тепло населенню, і ще від 2 мільярдів – щоб забезпечувати теплом інших споживачів», – розповів Войтович.

Він уточнив, що останні цифри не включають газу, який витрачають власники індивідуального опалення та промислові підприємства.

Україні насправді не потрібні 19 мільярдів кубів газу в сховищах на зиму, достатньо і менших обсягів, стверджує заступник голови парламентського комітету з будівництва і житлово-комунального господарства, депутат від «Самопомочі» Альона Бабак.

«Скільки газу потрібно – ми знатимемо, якщо уряд оприлюднить газовий баланс. Минуло вісім місяців року, і ми бачимо, що за січень-лютий-березень на опалення пішло на 10% менше газу, ніж планував уряд», – каже депутат.

Європейський банк реконструкції і розвитку 30 вересня розгляне можливість виділення Україні кредиту на 300 мільйонів доларів для закупівлі природного газу на опалювальний сезон. Згодом це питання розгляне також Світовий банк. Про це 7 вересня повідомила міністр фінансів України Наталія Яресько.

Тим часом, переговори з Росією щодо поновлення імпорту газу тривають. Міністр палива та енергетики Володимир Демчишин наголосив, що Україна купуватиме російський газ, лише якщо він буде дешевшим за 250 доларів за 100 кубометрів. Приблизно таку ціну нині платить Україна за газ, імпортований із Євросоюзу.

XS
SM
MD
LG