Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов: біля будівлі Верховної Ради 31 серпня мали кинути загалом сім гранат


Момент кидання гранати на відеокадрі Радіо Свобода, 31 серпня 2015 року
Момент кидання гранати на відеокадрі Радіо Свобода, 31 серпня 2015 року

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що під час заворушень 31 серпня біля будівлі Верховної Ради в Києві мали кинути загалом сім гранат.

За його словами, ті, хто готував ті «провокації», хотіли, щоб вони були масштабнішими. Перша граната, яку дійсно кинули біля шерег Національної гвардії, мала б підштовхнути нацгвардійців вдатися до зброї, як і передбачає інструкція, сказав Турчинов у телепрограмі «Лівий берег із Сонею Кошкіною».

Після цього, заявив він, іще шість гранат мали полетіти у вікна будівлі парламенту.

Оскільки організатори припускали, що Нацгвардія вдасться до зброї і серед демонстрантів будуть численні жертви, й через це стане практично неможливо встановити, «хто першим стріляв», сказав Турчинов.

Але він не уточнив, кого вважає авторами такого плану, сказавши лише, що «організаторів назве слідство» і вони «сидітимуть на лаві підсудних».

При цьому, на думку Турчинова, якщо буде доведена причетність до заворушень когось із народних депутатів, із них можуть зняти недоторканність.

Раніше у вівторок, 8 вересня, президент Петро Порошенко заявляв, що крім тієї однієї гранати, яку кинули біля Верховної Ради 31 серпня, у вікно будівлі парламенту мали кинути ще одну, загалом другу гранату.

Минулого тижня про підозру у скоєнні злочинів у зв’язку з сутичками під стінами Верховної Ради 31 серпня Міністерство внутрішніх справ оголосило представникам партії «Свобода» Ігореві Швайці, Юрієві Сиротюку й Едуардові Леонову. Голова МВС Арсен Аваков раніше заявляв, що звинувачує в тому, що сталося, партію «Свобода» і її лідера, народного депутата Олега Тягнибока. Тим часом його допитували як свідка.

Також минулого тижня Печерський районний суд Києва обрав 18 з підозрюваних у сутичках біля Верховної Ради запобіжний захід: 16 підозрюваним у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів без визначення застави, ще двоє затриманих перебуватимуть під цілодобовим домашнім арештом.

31 серпня під стінами будівлі парламенту в Києві виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Протестувальники почали наступ на будівлю Верховної Ради, яку охороняв кордон правоохоронців. За даними МВС, із боку демонстрантів у бік правоохоронців кинули бойову гранату. Від поранень, зазнаних унаслідок вибуху, загинули три бійці Нацгвардії.

Як заявив речник МВС Артем Шевченко, загалом унаслідок сутичок і вибуху потерпіла 141 людина, із них – 131 міліціонер і боєць Нацгвардії. У прокуратурі повідомили, що потерпіли 150 людей.

На цю ж тему:

08.09.2015
Граната для Нацгвардії та граната для депутатів і журналістів – Порошенко озвучив «плани терористів» 31 серпня

«700 фрагментів, які повинні були вилетіти звідти… уявіть собі кількість жертв у Верховній Раді» далі
XS
SM
MD
LG