Доступність посилання

ТОП новини

У Росії вимагають від Болгарії пояснень через відмову пропустити літаки до Сирії


Російський матрос у Тартусі в Сирії – це фото ще з 2010 року
Російський матрос у Тартусі в Сирії – це фото ще з 2010 року

Заступник міністра закордонних справ Росії Михайло Богданов заявив, що Москва вимагає пояснень від Софії через те, що Болгарія відмовилася надавати повітряний коридор для перельоту до Сирії російських військово-транспортних літаків.

Як заявив посадовець МЗС Росії, що є одночасно спеціальним представником президента Росії у справах Близького Сходу й Африки, ці літаки мали доставити до Сирії «гуманітарну допомогу».

При цьому він натякав, що Болгарія ухвалила це рішення нібито на прохання США. За його словами, це «викликає сумніви щодо їхнього суверенного права ухвалювати рішення» щодо дозволів використати болгарський повітряний простір. Ніяких доказів, що Болгарія ухвалила це рішення не самостійно, російський дипломат не навів.

Раніше у вівторок, 8 вересня, Міністерство закордонних справ Болгарії підтвердило повідомлення преси, що країна дійсно відмовилася надати дозвіл російським військово-транспортним літакам на перельоти через її повітряний простір до Сирії в період від 1 до 24 вересня. За повідомленням, про цю відмову російську сторону поінформували ще кілька днів тому.

Як заявили в МЗС Болгарії, відмова пов’язана з тим, що інформація, яку отримала болгарська сторона, дала підстави поставити під сумнів заяви російської сторони про мету цих польотів і вантажі для перевезення. У Софії при цьому наголосили, що рішення ухвалили самостійно.

Останніми днями у засобах інформації з’явилися остаточно не підтверджені і не спростовані повідомлення, що Росія може посилювати свою військову присутність у Сирії для підтримки режиму президента Башара аль-Асада в боротьбі з його супротивниками – і з екстремістським угрупованням «Ісламська держава» та місцевим відділком «Аль-Каїди», і з демократичною опозицією, що має підтримку Заходу і країн арабського світу.

У соціальних мережах публікують у зв’язку з цим усе нові фотографії російських кораблів із військовою технікою, що прямують із Чорного моря через Босфор на південь, у напрямку до Сирії, і знімки російських військових у сирійському портовому місті Тартусі. Там розташований пункт матеріально-технічного забезпечення Військово-морського флоту Росії, в якому російські військові перебувають легально, відповідно до двосторонньої угоди ще з 1971 року.

XS
SM
MD
LG