Доступність посилання

ТОП новини

Росія: КПРФ встановила у центрі Пензи бюст Сталіна попри спротив


Бюст Сталіна у Пензі
Бюст Сталіна у Пензі

У російській Пензі представники місцевого осередку КПРФ встановили у центрі міста пам’ятник Йосипу Сталіну. Проти нього раніше виступив лідер відділку партії «Яблуко», а також жителі міста, що зібрали близько 600 підписів проти перенесення монумента у центр Пензи.

У петиції, спрямованій меру міста Юрію Кривову, мовиться, що пам’ятник Сталіну у Пензі ображає пам’ять понад 26 тисяч городян, які стали жертвами політичних репресій. Автори документа відзначають, що «фундаментальні права людини, як і саме людське життя, були фактично знецінені у період правління Йосипа Сталіна».

У партії «Яблуко» заявляють, що КПРФ не погоджувала встановлення бюста Сталіна. Однак у міській адміністрації Пензи стверджують, що комуністи не порушували закон, оскільки пам’ятник встановлено на приватній землі.

Пам’ятник Сталіну у середу, 9 вересня, відкрили також у республіці Марій Ел у Росії, у селищі Шелангер перед адміністративною будівлею місцевого радгоспу. Висота скульптури без постаменту становить близько трьох метрів. Голова радгоспу заявив, що підвищений інтерес до Сталіна пов’язаний з «падінням промислового виробництва і санкціями», введеними щодо Росії Заходом через її дії щодо України.

XS
SM
MD
LG