Доступність посилання

ТОП новини

Reuters: Росія будує нову військову базу біля кордону з Харківщиною


Будівництво бази біля села Солоті, фото 7 вересня 2015 року
Будівництво бази біля села Солоті, фото 7 вересня 2015 року

Агентство «Ройтерз» оприлюднило матеріал про будівництво в Росії нової величезної військової бази зі складами озброєнь і казармами на кілька тисяч військових недалеко від українського кордону. На думку агентства, це свідчить, що Кремль «окопується» задля тривалого протистояння з Києвом.

Як пише «Ройтерз», цього тижня робітники зводили паркан навколо великого поля біля села Солоті Бєлгородської області, де має бути база, і прокладали туди дорогу, а репортера агентства назвали українським шпигуном і прогнали. Представник будівельників, що назвався працівником російської Федеральної служби спеціального будівництва («Росспецбуду»), яка будує військові об’єкти, відмовився говорити про це, сказавши лише, що це «секретний об’єкт».

Паркан навколо будівництва бази біля села Солоті, фото 7 вересня 2015 року
Паркан навколо будівництва бази біля села Солоті, фото 7 вересня 2015 року

«Ройтерз» також наводить дані з офіційного сайту державних закупівель Росії zakupki.gov.ru, за якими Міністерство оборони Росії замовило будівництво 300-гектарної бази в Солотях біля містечка Валуйки з дев’ятьма казармами на 3500 солдатів, житловим комплексом більш як на 1000 помешкань, складами для ракет, артилерії і боєприпасів на понад 6000 квадратних метрів, спортивним комплексом і шпиталем на 50 місць із можливістю його розширення «в разі великого напливу поранених».

Офіційно заявлена мета об’єкта – навчання військ артилерії і протиповітряної оборони, а також водіїв танків і бронетранспортерів. Крім того, на об’єкті мають вивчати тактику армії США, яка в документі названа ймовірним противником, повідомляє агентство.

Робітники встановлюють паркан навколо будівництва бази біля села Солоті, фото 7 вересня 2015 року
Робітники встановлюють паркан навколо будівництва бази біля села Солоті, фото 7 вересня 2015 року

Як пише «Ройтерз», в Міністерстві оборони Росії не відповіли на його запит про мету цієї бази і її можливий зв’язок із конфліктом в Україні.

Село Солоті Валуйського району Бєлгородської області Росії розташоване приблизно за 30 кілометрів від кордону з найпівнічнішою частиною Луганської області чи за 35 кілометрів від кордону з Харківською областю.

Росія, всупереч численним доказам, продовжує заперечувати свою причетність як держави до підтримуваного нею збройного сепаратизму в частині сходу України і наявність там своїх регулярних військ, а постійну присутність десятків тисяч російських військовослужбовців біля самого кордону з Україною пояснює звичайними військовими навчаннями на своїй території.

XS
SM
MD
LG