Доступність посилання

ТОП новини

Лідери «нормандської четвірки» домовилися про зустрічі


(архівне фото)
(архівне фото)

Лідери чотирьох країн «нормандського» формату телефоном домовилися про зустрічі своїх голів МЗС у Берліні 12 вересня, а особисто зустрітися планують на початку жовтня в Парижі, повідомили прес-служби всіх чотирьох керівників.

Зокрема, повідомили в Києві, в перебігу розмови президента України Петра Порошенка з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентами Франції Франсуа Олландом і Росії Володимиром Путіним «лідери України, Німеччини і Франції погодилися, що проведення псевдовиборів в окремих районах Донецької та Луганської областей буде порушенням мінських домовленостей і поставить під загрозу весь процес подальшого політичного врегулювання».

Серед іншого, президент України наголосив на необхідності виведення всіх іноземних військ із окупованих територій та відновлення повного контролю України над державним кордоном, а також закликав негайно звільнити усіх українських заручників, зокрема й тих, хто незаконно утримується в російських тюрмах – Олега Сенцова, Олександра Кольченка і Надію Савченко, мовиться в повідомленні його прес-служби.

У повідомленні з Берліна підтверджено лише, що сторони домовилися про необхідність досягти наступними тижнями домовленості про час і модальності місцевих виборів в окремих районах Донбасу, що мають ґрунтуватися на законодавстві України і стандартах БДІПЛ ОБСЄ.

Згадок про це немає у прес-релізі Єлисейського палацу. Там сформулювали так, що треба визначити узгоджену дату організації місцевих виборів в окремих районах Донбасу, і паралельно «необхідно вести роботу щодо модальностей цих виборів і щодо просування в бік місцевої автономії».

У Кремлі ж, як завжди, повідомили, що російський президент «вкотре акцентував необхідність якнайшвидшого налагоджування повноцінного прямого діалогу між київською владою і представниками південного сходу».

Крім того, в повідомленні з Москви названа точна дата особистої зустрічі чотирьох лідерів, якої немає у трьох інших прес-релізах, – 2 жовтня.

Усі чотири прес-служби повідомили, що сторони привітали дотримання останнім часом режиму припинення вогню на лінії протистояння та інший поступ, досягнений у роботі Тристоронньої контактної групи, й закликали якнайшвидше укласти і виконати домовленість про відведення озброєнь калібру до 100 міліметрів.

Формат «нормандської четвірки» був сформований у червні 2014 року – після зустрічі лідерів України, Франції, Німеччини та Росії у французькій Нормандії на урочистостях із нагоди 70-річчя висадки військ союзників.

Попередня особиста зустріч «четвірки» відбулася в лютому 2015 року, тоді за її результатами були укладені чергові мінські домовленості, відомі як Комплекс заходів чи «Мінськ-2».

XS
SM
MD
LG