Доступність посилання

ТОП новини

Керрі й Лавров обговорили сирійський конфлікт


Корабель ВМФ Росії завантажує військову техніку й війська в окупованому Криму перед відправленням до Сирії, фото з соцмереж
Корабель ВМФ Росії завантажує військову техніку й війська в окупованому Криму перед відправленням до Сирії, фото з соцмереж

Державний секретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров обговорили конфлікт у Сирії в той час, як Вашингтон дедалі більше непокоїться через нарощування російської військової присутності в Сирії.

МЗС Росії коротко повідомило лише, що сторони обговорили «проблеми врегулювання конфлікту в Сирії», без дальших подробиць.

Натомість у Держдепартаменті повідомили, що Керрі попередив Лаврова, що в разі, якщо Росія дійсно нарощує свою військову присутність у Сирії, це може призвести до подальшої ескалації конфлікту.

США заявляли, що останніми днями три російські військово-транспортні літаки приземлилися в Сирії, а на важливій для режиму президента Башара аль-Асада військово-повітряній базі в портовому місті Латакія зводять нові житлові блоки, що може наводити на думку про можливе перекидання туди російських військ.

Росія заперечує будь-яку підвищену військову присутність у Сирії, заявляючи, що військова техніка постачається туди ще за старими контрактами часів до початку громадянської війни, а російські військові в Сирії перебувають тільки як радники чи для обслуговування наявного там із початку 1970-х років пункту матеріально-технічного забезпечення Військово-морського флоту в портовому місті Тартусі неподалік Латакії.

Останніми днями в засобах інформації з’явилися остаточно не підтверджені і не спростовані повідомлення, що Росія може посилювати свою військову присутність у Сирії для безпосередньої бойової підтримки режиму Башара аль-Асада в боротьбі з його супротивниками – і з екстремістським угрупованням «Ісламська держава» та місцевим відділком «Аль-Каїди», і з демократичною опозицією, що має підтримку Заходу і країн арабського світу.

XS
SM
MD
LG