Доступність посилання

ТОП новини

Більшість іранців вважають, що санкції Заходу повністю зняті – опитування


Більшість громадян Ірану переконан-а, що ядерна угода зі світовими державами означає негайне зняття всіх санкцій Заходу. Про це свідчать дані опитування тисячі респондентів, яке провів Університет штату Меріленд та ресурс IranPoll.com.

Згідно з даними дослідження, 76% іранців підтримують компроміс своєї країни із Заходом щодо зняття ізоляції в обмін на нагляд міжнародної спільноти за ядерними дослідженнями Ірану. Але, як стверджують соціологи, іранці мають помилкові судження щодо суті угоди, думаючи, що вона кладе швидкий край міжнародним економічним санкціям.

56% іранців не знають, на яких умовах їхній уряд погодився обмежити свої ядерні дослідження, показало дослідження.

Насправді Сполучені США та інші світові держави погодився скасувати санкції, пов'язані з ядерною програмою Ірану, тоді, коли зобов’язання Тегерана будуть повністю виконані.

Інші санкції, запроваджені через імовірну підтримку Іраном терористичних груп чи політичних маневрів у регіоні, залишаться навіть після дозволу Тегерана міжнародним інспекторам перевірити іранські ядерні об’єкти. 77 відсотків респондентів переконані, що послаблення санкцій настане ще до таких перевірок.

15 липня Іран і «шістка» міжнародних посередників після 10 років переговорів досягли угоди про скорочення ядерної програми Тегерана в обмін на поступове зняття міжнародних санкцій. Іран зобов’язався позбутися 98% збагаченого урану та погодився не збагачувати уран впродовж 15 років. Сторони ухвалили план дій, виконання якого з часом зніме з Ірану введені раніше економічні та фінансові санкції з боку Ради безпеки ООН, США і Євросоюзу. Між тим підписанти наполягають, що санкції повернуться, якщо Іран порушить умови угоди.

XS
SM
MD
LG