Доступність посилання

ТОП новини

У «Рошені» підтвердили, що будуватимуть комплекс у Борисполі без аукціону


Корпорація «Рошен» підтверджує, що вже певний час здійснює пошук земельної ділянки для будівництва нових виробничих потужностей.

«Було проведено ретельний огляд наявних вільних земельних ділянок з відповідним цільовим призначенням у Київській області. Найоптимальнішим місцем розташування майбутнього бісквітного комплексу обрано місто Бориспіль, яке, по-перше, розташоване неподалік від логістичного центру «Рошен» у місті Яготин та, по-друге, має визначний фонд кваліфікованих спеціалістів», – мовиться у заяві компанії.

Разом із тим, у «Рошені» підтвердили, що зводитимуть комплекс на території, яку візьмуть в суборенду. «У разі отримання земельної ділянки у суборенду на загальних умовах і позитивних висновків техніко-економічного обґрунтування корпорація «Рошен» має намір пройти прозору процедуру оформлення права власності на відповідну земельну ділянку, згідно з законодавством України», – заявили у компанії.

Таким чином, підтверджується версія, озвучена журналістами програми Радіо Свобода і Першого суспільного «Схеми», що «Рошен» візьме землю в суборенду у КП «Виробниче управління комунального господарства», яке, в свою чергу, отримало ділянки без аукціону, оскільки є комунальним підприємством.

Андрій Мартин, завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування України зазначає, що передача землі має відбуватися виключно за результатами торгів або аукціону, але обхід цього правила приватними компаніями – поширена практика.

«Земельній ділянки, на яких відсутня забудова, повинні надаватися у користування виключно за результатами земельних торгів. За результатами земельного аукціону. Як у власність, так і в користування, наприклад, в оренду», – сказав Мартин.

«Досить поширеною для України практикою є обхід аукціонного порядку передачі земельних ділянок, зокрема можна передавати без аукціону державним і комунальним установам і організаціям. У такому випадку розпорядник земель – це можуть бути місцеві адміністрації, вони можуть просто передати земельну ділянку без аукціону комунальному або державному підприємству, після чого приватне підприємство укладає інвестиційні договори із приватними компаніями. Проведення аукціонів – це максимальна публічність продажів. Тобто аукціон сам по собі дозволяє залучити максимальну кількість учасників аукціону. І вважається, що під час публічного продажу земельних ділянок на аукціоні може бути зафіксована та ціна, яка буде максимальною до ринкової», – додав він.

XS
SM
MD
LG