Доступність посилання

ТОП новини

Україна використає потужності для імпорту газу зі Словаччини на 100% – Яценюк


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Україна збільшує до 100% використання потужностей газопроводу Вояни –Ужгород, через який отримує газ зі Словаччини, заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на брифінгу з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцом у Братиславі 10 вересня.

«Обсяги купівлі газу залежать від кількох причин. Перше питання – внутрішне споживання (в літній період воно набагато менше), друге питання – це ціна газу. Різниця в ціні між початком року та нинішнім сезоном уже становить 30 доларів за тисячу кубометрів. З урахуванням цих двох причин ми нині ухвалили рішення максимально збільшити і на 100% використати обсяги реверсного потоку зі Словаччини», – наголосив Яценюк.

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв цього тижня повідомив про готовність своєї країни постачати газ в Україну. Медведєв твердить, що «газ, який вони (Україна) отримують реверсом з європейських країн, обходиться споживачам на 20–30 доларів дорожче, ніж російська ціна». За даними російського прем’єра, в третьому кварталі ціна газу з Європи для України становить 270–280 доларів.

Україна має можливість імпорту газу з Євросоюзу газогоном Вояни – Ужгород потужністю до 41 мільйона кубометрів на добу, але в травні-липні цей шлях використовувався лише на 45–60%.

XS
SM
MD
LG