Доступність посилання

ТОП новини

Україна приєдналася до резолюції Європарламенту щодо іноземних в’язнів у Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В Міністерстві закордонних справ України назвали важливим проявом загальноєвропейської солідарності та безкомпромісності у боротьбі зі злочинами проти людяності резолюцію Європейського парламенту щодо політв’язнів-іноземців, яких утримують у Росії.

«Вчергове закликаємо російську владу звільнити політичних в’язнів та приєднуємося до заклику Європарламенту запровадити санкції проти російських посадовців, відповідальних за викрадення та незаконне ув’язнення громадян України та держав ЄС», – мовиться в повідомленні.

Раніше в четвер, 10 вересня, Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликав Росію звільнити громадян України Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Надію Савченко і «всіх незаконно затриманих громадян України», а також громадянина Естонії Естона Кохвера і рішуче засудив «грубе порушення територіальної цілісності України й Естонії, що виявилося в незаконному викраденні громадян цих країн для засудження їх у російських судах».

Євродепутати вважають, що російські суди «не компетентні судити за дії, скоєні за межами міжнародно визнаної території Росії». На їхню думку, вироки у справах Сенцова, Кольченка і Кохвера незаконні. Рада ЄС, Єврокомісія і країни ЄС мають порушити це питання у своїх контактах із російською владою, мовиться в резолюції.

Європарламент також пропонує Європейській раді «розробити єдиний для ЄС список посадовців, відповідальних за викрадення, незаконне затримання і засудження Естона Кохвера, Надії Савченко, Олега Сенцова і Олександра Кольченка для заборони видачі віз у масштабі союзу цим посадовцям і заморозити всі фінансові активи, які належать їм або їхнім прямим родичам у Європейському союзі».

XS
SM
MD
LG