Доступність посилання

ТОП новини

Владу закликають надати громадянство України іноземним учасникам АТО


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Вимогу надати громадянство України іноземним добровольцям – учасникам АТО оприлюднили сьогодні представники громадських і волонтерських організацій і самі бійці, серед яких громадяни Білорусі і Росії. Серед їхніх вимог – включити до порядку денного нинішньої сесії Верховної Ради розгляд у другому читанні законопроектів, які визначають механізм і процедуру надання громадянства України її іноземним захисникам.

Цю вимогу підтримують члени парламентських комітетів з питань національної безпеки і з питань протидії корупції, повідомив народний депутат – секретар антикорупційного парламентського комітету Дмитро Добродомов.

За його словами, у квітні і травні цього року народні депутати ухвалили у першому читанні законопроекти, які спрощують процедуру отримання громадянства для іноземних добровольців-учасників АТО. Це «Закон про спрощення порядку прийняття до громадянства України окремих категорій осіб» і «Закон про проходження військової служби у Збройних силах України іноземцями та особами без громадянства».

«Саме завдяки процедурам у цих законопроектах було би найлегше врегулювати цю ситуацію. І головна вимога, з якою ми звертаємось, серед іншого, до керівництва Верховної Ради – негайно включити у порядок денний їх розгляд у другому читанні. Всі комітети вже ці законопроекти розглянули і вся процедура пройдена. Переконаний, що голоси у Верховній Раді для такої благородної справи є», – зазначив Добродомов.

За різними даними, у воєнних діях на українському боці беруть участь близько тисячі добровольців, які є громадянами інших держав. Так, за словами речника «Правого сектору» (громадянина Росії) Артема Скоропадського, у лавах Добровольчого українського корпусу воюють понад 40 іноземців, здебільшого громадян Росії й Білорусі. Їх список передали на розгляд Комісії з надання громадянства при президентові України.

У грудні минулого року президент Петро Порошенко під час виступу в парламенті пообіцяв підписати указ про надання громадянства учасникам бойових дій, які воюють за незалежність і територіальну цілісність України.

XS
SM
MD
LG