Доступність посилання

ТОП новини

Десятки людей загинули в Саудівській Аравії при аварії крана в головній святині Мекки


Усередині Священної мечеті в Мецці перед святинею Каабою, архівне фото
Усередині Священної мечеті в Мецці перед святинею Каабою, архівне фото

Не менш як 87 людей загинули в Саудівській Аравії, коли в найсвятішому для мусульман місті Мецці впав один із підйомних кранів на будівництві розширення головної Священної мечеті, найбільшої святині ісламу. Кран упав на вже наявні будівлі комплексу мечеті, де було багато прочан.

Причина катастрофи ще не відома. Число жертв іще не остаточне і може змінитися.

Священну мечеть (мечеть Аль-Харам), яку ще називають Великою мечеттю Мекки, найбільший у світі мусульманський храм, нині ще значно розширюють із тим, щоб вона могла вмістити у своїх будівлях і на своїй території понад два мільйони вірних відразу.

Саме цей храм і святиня Кааба, розташована в ньому, є центральним місцем хаджу – щорічного ритуалу, який, за вченням ісламу, має хоч раз у житті відбути кожен вірний мусульманин. Одним із головних моментів хаджу є семиразовий обхід навколо Кааби у Священній мечеті в Мецці, місті, де народився і тривалий час діяв засновник ісламу, пророк і посланець Аллаха Магомет.

Цього року п’ятиденний хадж, дати якого визначаються за традиційним місячним календарем і щороку змінюються за григоріянським, має початися приблизно 22 вересня.

XS
SM
MD
LG