Доступність посилання

ТОП новини

Трасування фундаменту Десятинної церкви в Києві планують відкрити через три місяці


Фундамент Десятинної церкви в Києві планують відновити через три місяці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

У Києві у понеділок розпочалися роботи з трасування фундаменту Десятинної церкви, повідомляють у Музеї історії України, який є користувачем ділянки, де була Десятинна церква. Проведення всіх робіт коштуватимуть 800 тисяч гривень, розповіла директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська.

«Частину коштів для трасування надасть бюджет Києва, а решту збиратимуть з добровільних пожертвувань. Думаю, що за три місяці ми встигнемо завершити цей проект», – сказала Сосновська.

Вона додала, що виступає за те, щоб не встановлювати огорожу навколо історичної пам’ятки, адже роботи з консервування решток фундаменту вже проведені і пошкодити саму пам’ятку неможливо. Питання про встановлення огорожі поки обговорюється.

Раніше фундамент церкви хотіли музеїфікувати і обриси планували накрити великою монолітною плитою на палях, під якою б діяв музей, а на самій плиті проводити богослужіння.

Десятинну церкву звели у Києві наприкінці 10-го століття. Вона вважається першою камʼяною церквою Київської Русі. Її зруйнували у 13-му столітті орди хана Батия, які тоді захопили Київ. Після цього церкву кілька разів відбудовували, зокрема – наприкінці 19-го століття. У 1928 році радянська влада зруйнувала останню зі спроб відтворити Десятинну церкву.

XS
SM
MD
LG